RIC Dolní Břežany

25. 01. 2022

V sobotu 22. 1. 2022 se v laserovém centru ELI uskutečnil slavnostní ceremoniál, v rámci kterého byly předány ceny TRILOBIT udílené Českým filmovým a televizním svazem FITES za mimořádná audiovizuální díla. Ceremoniál vysílala živě ČTart. Jedny z nejstarších filmových cen již po pětatřicáté poukázaly na díla s výraznou uměleckou kvalitou a s etickým a společenským přesahem.

Hlavní trofej dostal polsko-francouzsko-český koprodukční film Nezanechat stopy „za skvěle umělecky uchopené zobrazení praktik totalitní moci“ v Polsku 80. let.

Jednotlivé Trilobity si odnesli David Sís za portrét svého bratra Petra Síse Sny o toulavých kočkách, tvůrci seriálu o školním ombudsmanovi Ochránce, Michaela Pavlátová za animovaný příběh Češky provdané do Kábulu Moje slunce Mad, Miroslav Babušek za filmové podobenství Lidi krve a Adéla Komrzý za dokument Jednotka intenzivního života.

Cenu Vladislava Vančury obdržel za celoživotní dílo skladatel, dirigent a herec Jan Klusák, autor hudby k hraným, dokumentárním i animovaným filmům, ale také k televizním inscenacím či divadelním představením od raného Zábradlí a Semaforu až po Národní divadlo.

Trofej s názvem Moc bezmocných dostali Adéla Špaljová a reportér Tomáš Etzler za film Nebe, v němž podávají svědectví o životě lidí s handicapem v současné Číně. 

Porotci vybírali ze 164 audiovizuálních děl, která byla veřejně předvedena od 1. listopadu 2020 do 30. listopadu loňského roku. Jedním z užšího výběru nominovaných filmů byl i snímek Chyby, který jste měli možnost shlédnout v našem biografu ve čtvrtek 20. ledna. Na oceněný animovaný příběh Moje slunce Mad vás zveme 17. února a dokument Jednotka intenzivního života vám představíme v březnu.

K úspěšnému průběhu celého slavnostního večera přispěla také čtyři děvčata z našeho infocentra, která se s noblesou zhostila role hostesek.

OFICIÁLNÍ TISKOVÁ ZPRÁVA

 

trilobittrilobittrilobittrilobitTRILOBITtrilobittrilobittrilobit

 

 

 
 

© 2021 Reginonální informační centrum. All Rights Reserved.

YTJlNjVhM