RIC Dolní Břežany

22. 03. 2022

V sobotu 19. března 2022 se na akropoli Hradiště Závist uskutečnilo slavnostní otevření rozhledny, která je dílem architektonického ateliéru Huť architektury Martina Rajniše.

Rozhledna představuje další etapu realizace projektu zpřístupnění národní kulturní památky Závist moderním způsobem prezentace archeologických památek a její výstavba probíhala od září do prosince loňského roku.

Konstrukce rozhledy je jednoduchá a racionální. Rozhledna je zhotovena z modřínového dřeva a doplněna ocelovými prvky a táhly, které věž stabilizují proti silám větru. Ve středu věže je zavěšené točité dubové schodiště a nad dřevěnou konstrukci ční stožár opatřený korouhví a signálním světlem. Vyhlídková podesta se nachází ve výšce 24 metrů a vede k ní celkem 128 schodů. Za dobrého počasí je z rozhledny krásný výhled nejen na Prahu, ale třeba i na Milešovku, Říp, Ještěd či Sněžku. Podhled z rozhledny doplní také rozšířená mobilní aplikace, která umožní návštěvníků prohlédnout si podobu akropole ve virtuální realitě v různých etapách vývoje hradiště.

Slavnostní otevření se uskutečnilo za účasti autora návrhu Martina Rajniše, vedení obce Dolní Břežany, zhotovitele díla a široké veřejnosti.

„Areál hradiště Závist je mimořádnou lokalitou nejen v národním, ale i celoevropském měřítku. Výstavba rozhledny je součástí širšího dlouhodobě realizovaného konceptu zpřístupnění archeologické lokality, v rámci kterého již bylo realizováno regionální informační centrum keltského oppida Závist, naučné stezky a mobilní aplikace s prvky virtuální archeologie, “ sdělil Věslav Michalik, starosta obce Dolní Břežany.

Náklady na výstavbu rozhledny dosáhly výše 5, 9 mil. Kč, na realizaci získala obec dotaci z evropských fondů.

rozhledna  

rozhledna

 
 

© 2021 Reginonální informační centrum. All Rights Reserved.

YWQ2YjA3